Verschil tussen golfelleboog en tennisarm

Een golfelleboog of toch een tennisarm?

Kent u het verschil tussen een golferselleboog en een tenniselleboog? De meeste mensen niet. In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen deze twee aandoeningen en geven we informatie over de behandeling ervan. Een tenniselleboog is de meest voorkomende aandoening van de elleboog, en is niet noodzakelijkerwijs te wijten aan tennissen. Als je pijn hebt aan de buitenkant van je elleboog, heb je misschien een tenniselleboog. Symptomen van deze aandoening zijn pijn bij het gebruik van de arm, stijfheid en beperkingen in activiteiten. Verschil tussen golfelleboog en tennisarmen. Als u een van deze symptomen ervaart, ga dan naar een arts voor een diagnose en behandeling!

Verschil tussen golfelleboog en tennisarm!

Een golferselleboog is een aandoening aan de binnenzijde van de elleboog, terwijl een tenniselleboog aan de buitenzijde optreedt. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in het getroffen gebied. Een golfelleboog wordt echter ook vaak veroorzaakt door een slechte vorm bij het golfen, terwijl een tenniselleboog door verschillende activiteiten kan worden veroorzaakt, niet alleen door tennis.

Symptomen van een golfelleboog

Symptomen van een golfelleboog zijn pijn bij het vastpakken of verdraaien van voorwerpen, en gevoeligheid en stijfheid aan de binnenkant van de elleboog. Tot de symptomen van een tenniselleboog behoren daarentegen pijn bij het strekken van de arm of het optillen van voorwerpen. Er kan ook sprake zijn van een zwakke greep en moeilijkheden bij het volledig strekken van de arm.

Behandeling

Als u denkt dat u bij beide aandoeningen is het belangrijk een arts te raadplegen, zodat u de juiste diagnose en behandeling kunt krijgen. De behandeling van een golferselleboog omvat vaak rustijs en ontstekingsremmende medicijnen. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen. Bij een tenniselleboog kan de behandeling bestaan uit het dragen van een een brace, ijs leggen op het getroffen gebied en pijnstillers innemen. Voor beide aandoeningen is zelden een operatie nodig.