Checklist voor zwangerschap: Wat moet je regelen?

Checklist voor zwangerschap: Wat moet je regelen?

Bij Verloskundige Dronten vinden we het belangrijk dat je goed wordt ingelicht over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode zodat je goed voorbereid bent. Een goede voorbereiding geeft immers meer vertrouwen in wat komen gaat. Tijdens de zwangerschap is het al handig om verschillende zaken op tijd te regelen. Om jullie hierbij te helpen, hebben we een handige checklist opgesteld. Zo kunnen jullie er zeker van zijn dat aan alles is gedacht.

Kraamzorg

Iedere vrouw die in Nederland bevalt, heeft recht op kraamzorg. Een kraamverzorgende ondersteunt en verzorgt jullie tijdens de bevalling en in de kraamtijd. Het is van belang om kraamzorg vroeg in de zwangerschap te regelen, het liefst zo snel mogelijk en zeker vóór de 16e week. Meld dit ook aan jullie verzekering en controleer met welke bureaus zij contracten hebben voor vergoeding. Vraag daarnaast tijdig een kraampakket aan.

Het aantal uren kraamzorg wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren en het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). In het informatiemapje dat je bij de intake ontvangt, zitten folders van kraambureaus waarmee wij veel samenwerken en goede ervaringen hebben, zoals De Kraamvogel, KraamZus en Kraamzorgbureau Monique Boer.

Bloed Prikken

Na de termijnecho ontvang je van ons een formulier voor bloedafname. Je kunt op verschillende locaties terecht voor bloedprikken:

- Dronten Polikliniek Sint Jansdal, Het Zwarte Water 77-83, Dronten, Maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur. Maak vooraf een afspraak via www.stjansdal.nl/prikafspraak.

- Swifterbant Gezondheidscentrum De Schelp (alleen als je daar je huisarts hebt, maak vooraf telefonisch een afspraak via de doktersassistente), Maandag t/m vrijdag 08.30-09.00 uur.

- Biddinghuizen Gezondheidscentrum Biddinghuizen (alleen als je daar je huisarts hebt, maak vooraf telefonisch een afspraak via de doktersassistente), Maandag t/m vrijdag 08.30-09.00 uur.

Zwangerschapscursus

In en rond Dronten zijn er diverse zwangerschapscursussen die jullie voorbereiden op de bevalling. Naast gezelligheid zijn ze ook leerzaam. Kies een cursus die bij jullie past. Op onze pagina over zwangerschapscursussen vind je een overzicht van cursussen in de buurt van Dronten.

Erkenning van jullie kind

Als partners kunnen jullie het kind erkennen als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Erkenning kan gedurende de hele zwangerschap plaatsvinden, maar het is het handigst vóór de 24e week. Zie ook de informatie op rijksoverheid.nl.

Kinderopvang regelen

Denk op tijd na over kinderopvang als jullie (weer) willen gaan werken na de bevalling. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals kinderdagverblijven of gastouderbureaus, maar houd rekening met eventuele wachtlijsten. Geef je dus op tijd op, zodat je opvang hebt zodra je verlof afloopt.

Zwangerschapsverlof

Je zwangerschapsverlof duurt in totaal 16 weken. Je kunt zelf kiezen wanneer je met verlof gaat, bijvoorbeeld 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je minstens 10 weken verlof, ook als de baby na de uitgerekende datum wordt geboren.

Loondienst: Vraag zwangerschapsverlof aan bij je werkgever met een zwangerschapsverklaring. De uitkering is gelijk aan je salaris.

Zelfstandig Ondernemer of Werkeloos: Als zelfstandige kun je bij het UWV een ZEZ-uitkering aanvragen voor 16 weken. Ontvang je een WW-uitkering, dan krijg je de zwangerschaps- en bevallingsuitkering in plaats van je WW-uitkering.

Regelen bij 37 weken zwangerschap

Bed op de Juiste Werkhoogte: Verhoog je bed tot minimaal 75 cm voor de bevalling en kraamweek. Klossen zijn te leen bij de thuiszorgwinkel. Bevallen op zolder, op gestapelde matrassen of op een waterbed is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Kraampakket: Meestal ontvang je dit van je zorgverzekeraar. Als het niet in je pakket zit, kun je alle benodigde materialen aanschaffen bij de apotheek of drogist. In onze praktijk ligt een lijst met benodigdheden.

Ziekenhuiskoffer: Bereid een tas voor met spullen die je nodig hebt als je onverwachts in het ziekenhuis moet bevallen. Doe dit ruim voor de bevalling, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Regelen na de bevalling

Aangifte van geboorte: Doe binnen 3 werkdagen aangifte van de geboorte in de gemeente waar de baby is geboren. Maak hiervoor een afspraak via www.dronten.nl (gemeente Dronten) of volg de mogelijkheden in andere gemeentes.

Verzekeringen voor jullie kind: Meld je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan bij de zorgverzekeraar. Kinderen onder de 18 jaar krijgen zorgpremie vergoed door de overheid. Je kunt je kind aanmelden bij jouw of je partners zorgverzekeraar.

Met deze checklist kunnen jullie je goed voorbereiden op de komst van jullie kindje.

Adres: De Barrage 97, 8252 HR Dronten