kan je een laserbehandeling herhalen?

Ooglaserbehandelingen worden zeer vaak toegepast. De technieken om je ogen te laseren zijn nauwkeuriger dan vroeger. Soms kan het echter gebeuren dat het oog zelf nog verandert van sterkte zodat er opnieuw behandeld moet worden. Dit is meestal uitzonderlijk. De meeste chirurgen gaan bij het kiezen van de correctie rekening houden met de leeftijd; bij jongere patiënten zal een iets hogere correctie in de laser gestoken worden. Dit omdat een jongere patiënt vaak nog wat achteruit zal gaan van sterkte en er dus een lichte reserve wordt ingebouwd bij het ogen laseren. Bij oudere patiënten boven de 40 zal die reserve niet meer ingebouwd worden. Dit omdat zij quasi niet achteruit gaan en zij bij overcorrectie sneller een leesbril nodig hebben.

Door deze leeftijdscompensatie is er na het ogen laseren dus maar heel zelden nog een herbehandeling nodig. Wanneer iemand toch achteruit gaat kan dit echter meestal nog gecorrigeerd worden. Wanneer de ogen eerst gelaserd werden met de PRK techniek zal de ingreep met dezelfde methode moeten gebeuren. Wanneer de eerste ooglaserbehandeling met LASIK was kan de chirurg ervoor kiezen om de flap te liften en de ogen te laseren onder deze flap. Dit zorgt ervoor dat het zicht weer snel recupereert. Wanneer de eerste behandeling al lang geleden is zal deze flap sterk vastplakken aan het hoornvlies waardoor het niet evident is om de ogen onder deze flap te laseren. Dan kan er gekozen worden om bovenop de flap te laseren, met de PRK techniek dus. Zeker wanneer het hoornvlies al dunner is na de eerste behandeling zal deze techiek van ogen laseren verkozen worden. De recuperatie na de ooglaserbehandeling is dan wel trager dan met de originele lasik techniek.

Bij een smile ooglaserbehandeling is het nog zeldzamer dat er een tweede ooglaserbehandeling nodig is. Hier kan de chirurg dan kiezen om bovenop het hoornvlies te werken met een PRK oolaserbehandeling. Of hij kan een dunne flap maken en dus een LASIK behandeling doen bovenop de smile behandeling. Welke techniek er juist verkozen wordt hangt af van de parameters van het oog.